14.05.2016 | Vojtěch Pojer

Denní souhrn: Vysoká porážka Slovenska a první prohra Česka

Dánové po nájezdech porazili Česko, Německo perfektně zaskočilo Spojené státy, Finsko rozstřílelo Slováky a Švédové přetlačili Švýcary v nájezdech

Dánsko – Česko 2:1sn
Branky a nahrávky: 44. Madsen (Storm, Nicklas Jensen), rozh. náj. Ehlers – 25. Plekanec (Červenka). Rozhodčí: Björk (SWE), Rantala (FIN) – Chartrand-Piche (CAN), Pihlblad (SWE). Vyloučení: 1:4, navíc Řepík (CZE) 10 min. OT. Využití: 1:0. Diváci: 8107.

Doposud neporažený výběr české reprezentace se měl utkat proti Dánsku, kterému šlo hlavně o záchranu, ale v případě bodového zisku ještě o možnost postoupit do čtvrtfinále.

Českým tým šel sice ve druhé třetině do vedení, jeho soupeř ale bravurně bránil, vyrovnal a dohnal zápas až k nájezdům. Dánsko penaltový rozstřel vyhrálo, posunulo se na čtvrtou příčku a Česko poprvé na turnaji prohrálo.

Německo – USA 3:2
Branky a nahrávky: 3. Hager (Schütz, Boyle), 14. Ehrhoff (Schütz, Hager), 60. Holzer (Goc) – 11. McCabe (Compher, Murphy), 21. Matthews (Nelson). Rozhodčí: Sidorenko (BLR), Wehrli (SUI) – Fluri (SUI), Malmqvist (SWE). Vyloučení: 3:7. Využití: 1:1. Diváci: 4798.

Favorizovaný tým Spojených států měl s Němci nečekané problémy. Už první třetinu totiž USA prohrály, když byli zaskočeny výtečnou německou hrou.

Ve druhém dějství se sice podařilo Američanům vyrovnat, ale půl minuty před koncem třetiny strhli Němci vedení na svou stranu, čímž se postarali o největší překvapení dne.

Švýcarsko – Švédsko 2:3sn
Branky a nahrávky: 19. Andrighetto (Schneeberger), 46. Hollenstein (Blum, Ambühl) – 32. Sundström (Omark, Nygren), 51. Nyquist (Larsson, Rosen), rozh. náj. Burakovsky. Rozhodčí: Fonselius (FIN), Iverson (CAN) – Nieminen (FIN), Ponomarjow (GER). Vyloučení: 9:8,. Využití: 1:2. Diváci: 8214.

Zápas byl pro oba týmy vysoce důležitý, Švédové si mohli v případě výhry zajistit čtvrtfinále a ještě zabojovat o první příčku zaručující start v Moskvě, Švýcarsko pak mohlo vylepšit pozici pro oboj o play-off.

Ve vyhroceném zápase se úspěchy střídaly, Švýcaři dvakrát vedli, ale Švédové dvakrát vyrovnali. Zápas nakonec dospěl až do nájezdů, ve kterých byli úspěšnější Tre Kronor.

Slovensko – Finsko 0:5
Branky a nahrávky: 32. Koivu (Lindell, Aho), 32. Pihlström (Sallinen, Pokka), 47. Barkov (Hietanen, Jokinen), 60. Jokinen (Hietanen, Barkov), 60. Laine (Barkov). Rozhodčí: Ohlund (SWE), Wiegand (SUI) – Kilian (NOR), Ritter (USA). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:2. Diváci: 5679.

Slovensko vstupovalo do zápasu s vidinou tří bodů, které by jim zvýhodnily pozici pro jejich poslední zápas v základní skupině proti Spojeným státům.

Od začátku zápasu ale Slováci tahali za kratší konec provazu a ačkoli měli několik nebezpečných šancí, nedokázali ani jednu proměnit a nakonec prohráli vysoko pět nula.

Galerie