14.05.2016 | Vojtěch Pojer

Denní souhrn: Těsné výhry favoritů a překvapení Maďarska

Švédsko udolalo Nory, Finsko s Francií nepřipustilo překvapení, Rusko převálcovalo Švýcary, Maďaři zaskočili Bělorusko, Lotyši vybojovali setrvání v divizi a Kanada potupila Slovensko

Norsko – Švédsko 2:3
Branky a nahrávky: 44. Olsen (Johannessen, M. Olimb), 59. Martinsen (Holos, M. Olimb) – 21. Nyquist, 43. Lundberg (Fransson, Sjögren), 52. Rosen (Gustafsson II, Wennberg). Rozhodčí: Gebei (HUN), Mayer (USA) – Otmakhov (RUS), Ponomarjow (GER). Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 6221.

Norsku šlo v zápase o tříbodový zisk. Kdyby se povedlo norské reprezentaci vyhrát za plný počet bodů, mohlo si s předstihem zajistit záchranu v elitní divizi a zároveň ještě zabojovat o čtvrtfinále.

Švédům se podařilo ve druhé třetině skórovat, do té doby se ale hrál velmi vyrovnaný hokej. Tre Kronor se nakonec podařilo zvítězit, i když se Norům v závěru podařilo téměř vyrovnat.

Francie – Finsko 1:3
Branky a nahrávky: 53. Bellemare (S. Treille, Auvitu) – 25. Lindell (Granlund, Koivu), 31. Barkov (Laine, Jokinen), 35. Laine (Jokinen, Barkov). Rozhodčí: Gofman (RUS), Sidorenko (BLR) – Fluri (SUI), Lhotský (CZE). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. Diváci: 4278.

Favorizované Finsko rozhodně nechtělo dopustit žádné překvapení, i tak ale Francie dlouho držela vyrovnaný stav. Finsko se ale nedalo a ve druhé třetině vstřelilo hned tři branky.

Francie sice bojovala, v závěrečném dějství tlačila a jednou i skórovala, ale na víc se nezmohla a nadále se tak strachuje o setrvání v divizi, když Maďarsko vyhrálo a dotáhlo se na ni na jediný bod.

Rusko – Švýcarsko 5:1
Branky a nahrávky: 6. Tělegin (Ljubimov), 29. Kuzněcov (Ovečkin), 49. Tělegin (Ljubimov), 56. Širokov (Zajcev), 60. Mozjakin (Dacjuk, Sannikov) – 59. Moser (Weber, Niederreiter). Rozhodčí: Jeřábek (CZE), Rantala (FIN) – McIntyre (USA), Šefčík (SVK). Vyloučení: 3:8, navíc Grossmann 10 min. OT. Bez využití. Diváci: 11222.

Vysoce favorizované Rusko bylo proti Švýcarsku ve výhodě, z NHL totiž dorazily posily se zvučnými jmény – Alexandr Ovečkin, Jevgenij Kuzněcov a Dimitrij Orlov.

Rusové v první dvou třetinách vstřelili po jednom gólu, Švýcaři hráli také aktivně, ale neskórovali. Ve třetí třetině už ale Rusko svého soka převálcovalo.

Maďarsko – Bělorusko 5:2
Branky a nahrávky: 6. G. Nagy (Kóger, Sarauer), 11. J. Vas (Sarauer), 31. Sebök (Szirányi), 34. Galló (Sofron, Szirányi), 60. J. Vas – 13. Platt (Stěpanov), 27. Gavrus (Kovyršin, Stěpanov). Rozhodčí: Kubuš (SVK), Wehrli (SUI) – Ritter (USA), Suominen (FIN). Vyloučení: 5:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 4539.

Zápas o všechno, tak by se dalo nazvat utkání mezi Maďarskem a Běloruskem. Do utkání vstupovali Bělorusové jako favorité, v případě výhry by se zachránili v divizi.

S tím se ale odmítli smířit maďarští hráči, kteří Bělorusy doslova převálcovali, nasázeli jim pět branek a v tabulce svého soka o udržení přeskočili díky vzájemnému zápasu.

Kazachstán – Lotyško 1:2
Branky a nahrávky: 5. Ivanov – 36. Daugavinš, 55. Bičevskis (Indrašis, Cibulskis). Rozhodčí: Björk (SWE), Fraňo (CZE) – Chartrand-Piche (CAN), Lederer (CZE). Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 7305.

Do veledůležitého utkání pro oba celky vstupovaly Kazachstán s Lotyšskem s pokorou, vítěz by totiž vybojoval záchranu v elitní divizi, což je lákavé pro oba týmy.

Kazachstán se rychle dostal do vedení, ale zbytek zápasu spíše bránil. Lotyšům se nejdříve podařilo vyrovnat, načež ještě ve třetí třetině strhli vítězství na svou stranu. Tímto výsledkem rozhodl Kazachstán o pádu do nižší divize.

Kanada – Slovensko 5:0
Branky a nahrávky: 12. Rielly (Brassard), 19. Duchene (Marchand), 34. Hall (Stone, McDavid), 39. Scheifele (Reinhart, Stone), 51. Brassard (Perry, Murray). Rozhodčí: Piechaczek (GER), Olenin – Lazarev (oba RUS), Kaderli (SUI). Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. Diváci: 5512.

Pro slovenský celek mohlo jít o utkání, ve kterém se mohlo přiblížit příčce zajišťující čtvrtfinále, na kterou před zápasem ztrácelo pouhý bod.

Kanaďané ale nedali Slovákům nejmenší šanci, nasázeli jim pět branek a sami vůbec neinkasovali. Pro Slováky je to těžká rána, ztráta jednoho bodu na čtvrté místo sice trvá, ale výsledek je rozhodně těšit nemůže.