09.05.2016 | Vojtěch Pojer

Denní souhrn: prohra Slovenska a výhry favoritů

Slovensko překvapivě prohrálo proti Německu, Francie zničila Maďarsko, Švýcarsko urvalo výhru v prodloužení a Norsko porazilo Kazachstán

Švýcarsko – Dánsko 3:2p
Branky a nahrávky: 50. Weber (Moser, Niederreiter), 58. Niederreiter (Moser, Diaz), 65. Blum (Ambühl) – 8. Storm (D. Nielsen, Nicklas Jensen), 19. Ehlers (Eller, Hansen). Rozhodčí: Jeřábek (CZE), Olenin (RUS) – Chartrand-Piche (CAN), Otmakhov (RUS). Vyloučení: 8:6. Využití: 0:2. Diváci: 5962.

Dánský tým nastupoval do utkání v roli mírného favorita i přes prohrané utkání se Švédskem. Svou roli také potvrdil, v průběhu hry si vypracoval dvougólový náskok.

Ve třetí třetině ale přišel zlom, Švýcaři začali lépe napadat a svou aktivitou si vybojovali vyrovnání. V prodloužení to dlouho vypadalo, že nastanou samostatné nájezdy, ale nakonec tým ze země helvétského kříže rozhodl.

Slovensko – Německo 4:1
Branky a nahrávky: 9. Cehlárik (Bartánus, Mikuš) – 25. Hager (Schütz, Gogulla), 29. Gogulla (Müller, Hager), 35. Reimer (Kahun, Draisaitl), 44. Macek (Braun, Müller), 55. Kahun (Reimer, Rieder). Rozhodčí: Iverson (CAN), Rantala (FIN) – Kilian (NOR), Ritter (USA). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 3715.

Slováci dle očekávání předvedli skvělou první třetinu, ve které dominovali a ujali se vedení. Obrat Německa přišel již ve druhém dějství, kdy se našemu západnímu sousedovi podařilo vyrovnat a nakonec se ujmout vedení.

Trochu překvapivě pak ve třetí dvaceminutovce nepřišel tlak Slovenska, ale další branky Němců. Svěřenci trenéra Marca Sturma si už výsledek pohlídali a překvapivě porazili Slováky.

Kazachstán – Norsko 2:4
Branky a nahrávky: 7. Dawes (Boyd, Semjonov), 36. Bochenski (Savčenko) – 4. Johannesen (Forsberg), 34. Olimb K. (Nörstrebö, Olsen), 39. Olimb M. (Olimb K., Holös), 58. Zuccarello (Haugen). Rozhodčí: Mayer (USA), Ohlund (SWE) – Pihlblad (SWE), Ponomarjow (GER). Vyloučení: 9:6. Využití: 2:0. Diváci: 7384.

Oba týmy měly před startem utkání dva body, vítěz se mohl o kus přiblížit záchraně v elitní divizi. Celé utkání tak také vypadalo, výpady ze zabezpečené obrany a časté souboje u mantinelů byly velmi časté.

Norsko mělo celé utkání více ze hry, více střílelo a více kontrolovalo kotouč. I proto byl stav po dvou třetinách tři dva pro Skandinávce. V závěrečném dějství ještě Norové přidali gól a oslavili výhru.

Maďarsko – Francie 2:6
Branky a nahrávky: 14. M. Vas (Wehrs, G. Nagy), 48. Sofron (M. Vas, Bartalis) – 10. Ritz (Auvitu, Moisand), 18. S. Treille, 20. Fleury (Bellemare), 39. Chakiachvili (Y. Treille), 54. S. Treille (Bellemare, Fleury), 57. S. Treille (Bellemare, Claireaux). Rozhodčí: Gofman (RUS), Kubus (SVK) – Kaderli (SUI), Lhotský (CZE). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:2. Diváci: 3715.

Jasná výhra favorita se nerodila vůbec lehce, ještě v první třetině byl stav vyrovnaný na jedna jedna. Poté ale začaly být patrny francouzské zkušenosti, které nakonec zápas rozhodly.

Hat-trickem se blýskl Francouz Sasha Treille, který svým výkonem sestřelil maďarské ambice na zisk bodů a možnou cestu k záchraně v elitní divizi.