15.05.2016 | Vojtěch Martinek

Denní souhrn: Poprvé vyprodáno, Dánsko se přiblížilo čtvrtfinále

Rusové vynulovali Nory, Kanada zametla s Francií, Dánové si poradili s Kazachstánem a Němci přetlačili Maďary

Rusko – Norsko 3:0
Branky a nahrávky: 23. Tělegin (Orlov, Kalinin), 38. Panarin (Šipačjov), 43. Ljubimov (Jemelin, Orlov). Rozhodčí: Björk (SWE), Piechaczek (GER) – Nieminen (FIN), Pihlblad (SWE). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. Diváci: 12 116.

Rusům se vůbec poprvé podařilo na letošním Mistrovství světa vyprodat moskevský VTB Ledový palác. Před zraky více než dvanácti tisíc fanoušků tak domácí sborná přejela Norsko 3:0.

Jednoduché to ale Rusko rozhodně nemělo. V brance severského celku zářil gólman Steffan Söberg, který v jeho prvním představení na turnaji předvedl několik excelentních zákroků.

Kanada – Francie 4:0
Branky a nahrávky: 9. Stone (Hall, McDavid), 36. Duchene (Perry, Ellis), 44. Scheifele (Stone, Marchand), 55. Perry (O’Reilly, Gallagher). Rozhodčí: Jeřábek (CZE), Öhlund (SWE) – Kilian (NOR), Suominen (FIN). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 5 219.

V Petrohradu je vše při starém – Kanada je stále bez porážky. Tentokrát se obětí jejich nemilosrdného řádění stala Francie, se kterou si celek s javorovým listem na prsou poradil celkem hladce.

Po vyloučení Lamperiera otevřel skóre v deváté minutě Mark Stone. Kanada pak v průběhu utkání udeřila ještě třikrát a po výhře 4:0 si tak do tabulky připsala další tři body.

Dánsko - Kazachstán 4:1
Branky a nahrávky: 9. M. Lauridsen (Eller, Hansen), 17. Hansen (Storm), 18. N. Jensen (Storm), 30. Ehlers (M. Lauridsen) – 24. Dawes (Bochenski, Lipin). Rozhodčí: Gebei (HUN), Kubuš (SVK) – Lederer (CZE), Šefčík (SVK). Vyloučení: 1:5 Využití: 4:0 Diváci: 7 097.

Dánsko udělalo důležitý krok k postupu do čtvrtfinále. Podařilo se mu totiž porazit sestupující Kazachstán a nyní mu stačí, aby páté Švýcarsko zítra zaváhalo proti Česku.

Obrovský podíl na úspěchu Skandinávců měly přesilovky. Dánové totiž Kazachům nasázeli všechny čtyři branky právě v početní výhodě.

Německo – Maďarsko 4:2
Branky a nahrávky: 32. Hager, 42. Reul, 58. Braun (Akdag, Draisaitl), 60. Goc (Seidenberg, Greiss) – 10. Sofron (Bartalis), 46. Wehrs (Magosi) Rozhodčí: Fraňo (CZE), Olenin – Lazarev (oba RUS), Kaderli (SUI) Vyloučení: 2:4 Využití: 0:0 Diváci: 5 038.

Po dnešním utkání je jasné, že to Maďarsko s bojem o udržení v elitní divizi myslí vážně. Papírově lepší Neměcko pořádně potrápili, ale díky brance Brauna z osmapadesáté minuty si body nakonec nepřipisují.

Maďaři tak budou muset doufat ve výhru Francie v zítřejším střetu s Běloruskem, pokud chtějí i příští rok hrát hokej mezi světovou smetánkou.