17.05.2016 | Petr Komárek

Denní souhrn: Český tým ovládl skupinu A, Slováci jedou domů

Česká reprezentace si výhrou nad Švýcarskem zajistila první místo ve skupině A. Ve čtvrtfinále narazí svěřenci trenéra Vůjtka na Spojené státy americké. Ty do vyřazovacích bojů proklouzly na úkor Slováků, i když je naši východní sousedé ve vzájemném utkání přemohli v prodloužení.

Česko-Švýcarsko 5:4 (1:1, 1:0, 3:3)

Branky a nahrávky: 17. Birner (Kempný, Řepík), 25. Kašpar (TS), 42. Zaťovič, 50. Zohorna (Kousal, Kolář), 55. Jordán – 12. Hollenstein (Andrighetto, Schäppi), 46. Moser (du Bois, Trachsler), 56. Schneeberger (Moser, Hofmann), 60. Andrighetto (Hollenstein). Rozhodčí: Björk (SWE), Piechaczek (GER) – Otmachov (RUS), Šefčík (SVK). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7101.

Český tým si triumfem nad Švýcary mohl zajistit prvenství ve skupině A. Švýcarsko naopak hrálo o všechno, do čtvrtfinále ho posouvalo pouze vítězství v řádné hrací době.

Skóre otevřeli Švýcaři, Češi ale třemi góly dokázali vývoj zápasu otočit. Země helvétského kříže ještě duel dvakrát zdramatizovala. Nejprve snížila na 3:2, po dalších dvou českých trefách pak v závěru upravila skóre do nejtěsnějšího možného poměru 5:4.

České národní mužstvo tedy díky tomuto úspěchu vyhrálo skupinu A a ve čtvrtfinálovém souboji, pro který zůstává v Moskvě, jej čekají Američané. Švýcarsko se s turnajem loučí.

USA-Slovensko 2:3p (0:1, 1:0, 1:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 28. Nelson (Warsofsky, Vatrano), 43. Foligno (Larkin) – 19. Jaroš (Viedenský), 53. Skalický (Marcinko, Graňák), 61. Daňo (Švarný, Meszároš). Rozhodčí: Jeřábek (CZE), Sidorenko (BLR) – Lazarev (RUS), Suominen (FIN). Vyloučení: 5:2. Využití: 1:0. Diváci: 5080.

Američané si čtvrtfinálový zápas s českým týmem vysloužili po výsledku střetnutí se Slovenskem. V něm sice prohráli po prodloužení, v konečném součtu ale družinu kouče Cígera předčili o dva body a udrželi se na čtvrté postupové pozici.

Slováci se na konci první třetiny ujali vedení, do závěrečné sirény jej však neudrželi a remíza 2:2 po šedesáti minutách pro ně znamenala konec čtvrtfinálových nadějí. Jejich vítězství po prodloužení položilo na tento nezdar jen slabou náplast.

Lotyšsko-Norsko 1:3 (1:1, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Indrašis (Galvinš) – 17. K. Olimb (Rosseli Olsen), 21. Holos (Martinsen, Zuccarello), 21. Johannesen. Rozhodčí: Gebei (HUN), Mayer (USA) – Lederer (CZE), Ponomarjov (GER). Vyloučení: 3:8, navíc Rosseli Olsen (NOR) OT 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 6037.

Lotyšům ani Norům už o nic nešlo. Oba týmy již neměly šanci postoupit do další části šampionátu, na druhou stranu se však zvládly udržet v jeho elitní skupině i pro příští rok.

Skóre načalo Lotyšsko, Norsko ovšem ještě do konce úvodní periody srovnalo a na začátku té druhé dvěma brankami rozhodlo o svém vítězství. Dál už se skóre zápasu neměnilo.

Bělorusko-Francie 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 26. Stas (Linglet, Gotovec), 39. Platt (Linglet, Gotovec), 45. Stas (Linglet, Platt). Rozhodčí: Fraňo (CZE), Öhlund – Malmqvist (oba SWE), Kaderli (SUI). Vyloučení: 6:6. Bez využití. Diváci: 4895.

Bělorusové potřebovali k záchraně v elitní skupině mistrovství světa bodovat v utkání s Francií. To se jim podařilo v maximální možné míře a pád o úroveň níž tak potkal Maďary.

O výsledku duelu rozhodlo Bělorusko v prostřední třetině, v níž skórovalo dvakrát. V závěrečném dějství pak přidalo ještě jeden přesný zásah, přičemž vůbec neinkasovalo.

Rusko-Švédsko 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 15. Dadonov (Panarin, Šipačjov), 18. Panarin (Šipačjov, Marčenko), 22. Dacjuk (Zajcev), 30. Ljubimov (Mozjakin, Dacjuk) – 42. Ekholm (Larsson, Wennberg). Rozhodčí: Kubuš (SVK), Rantala (FIN) – Chartrand-Piche (CAN), McIntyre (USA). Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. Diváci: 12181.

Rusové si ve svém závěrečném představení ve skupině A poradili se Švédskem a udrželi si druhou postupovou příčku. Ve čtvrtfinále za nimi do Moskvy přijede národní tým Německa.

Sborná si proti Skandinávcům během dvou třetin vypracovala bezpečný čtyřbrankový náskok. Ten Švédsko stihlo v přesilové hře ve třetí periodě pouze korigovat.

Kanada-Finsko 0:4 (0:0, 0:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 27. Kivistö (Rantanen), 37. Komarov (Granlund), 39. Pyörälä (Aho), 43. Koskiranta (Pyörälä). Rozhodčí: Gofman (RUS), Wehrli (SUI) – Lhotský (CZE), Ritter (USA). Vyloučení: 6:2. Bez využití. Diváci: 5890.

Souboj Kanady s Finskem skončil překvapivě jednoznačným výsledkem. Seveřané javorové listy nešetřili a uštědřili jim jednoznačnou porážku.

Rozhodujícím prvkem zápasu se ukázala druhá třetina. V ní se Finové gólově prosadili hned třikrát, na konečných 4:0 upravili zkraje poslední části. Kanada se tedy ve čtvrtfinále utká v Petrohradě se Švédskem, Finové v tomtéž městě změří síly s Dánskem.

Galerie