08.05.2016 | Vojtěch Martinek

Denní souhrn: český obrat i běloruská demolice

Kanada zničila Bělorusko, Rusko si zastřílelo proti Lotyšům, vyhrálo i Finsko s Českou republikou

Lotyšsko – Rusko 0:4
Branky a nahrávky: 21. Panarin (Dacjuk), 28. Dadonov (Šipačjov, Panarin), 48. Šipačjov (Panarin, Dadonov), 58. Panarin (Čudinov, Šipačjov). Rozhodčí: Fonselius (FIN), Wehrli (SUI) – Nieminen (FIN), Pihlblad (SWE). Vyloučení: 4:5, navíc Jemelin (RUS) 5 min. + OK. Využití: 0:1. Diváci: 10 440.

Vůbec poprvé na letošním turnaji podali reprezentanti hostitelské země před vlastními fanoušky v Moskvě sebejistý výkon, který vedl k vítězství nad Lotyšskem. To naopak nepotvrdilo formu ze zápasů se Švédskem a Českem, kterým celek z Pobaltí pořádně zatopil.

Stěžejním bodem celého zápasu byla druhá třetina – Rusové v ní vstřelili dvě branky, zatímco Lotyši nevyužili dvouminutovou přesilovku pět na tři. I přes úžasný výkon Elvise Merzlikinše v lotyšské svatyni se sborné ještě povedlo v poslední části do branky soupeře poslat dva kotouče a Rusko tak vyhrálo jasně 4:0.

Bělorusko – Kanada 0:8
Branky a nahrávky: 17. Brassard (Perry, Duchene), 22. Perry (Murray), 24. O'Reilly (Jenner, Ceci), 32. Duchene (Brassard, Ceci), 32. Hall (McDavid), 42. O'Reilly (Duchene, Scheifele), 50. Stone (Scheifele), 54. Matheson (Gallagher, McDavid). Rozhodčí: Gebei (HUN), Wiegand (SUI) – Fluri (SUI), Lhotský (CZE). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:3. Diváci: 4 536.

Kanada pokračuje v naprosté demolici skupiny B. Celek s javorovým listem na prsou dnes v petrohradském sportovním paláci naprosto rozjel Bělorusy 8:0, přičemž hned šest z jeho hráčů si připsalo dva kanadské body.

Největší podíl na výhře hráčů z kolébky hokeje měl forvard Colorada Avalanche Matt Duchene, který si připsal tři body za jednu trefu a dvě asistence. Kanaďany nyní čekají dva dny volna, po kterých se vrhnou na výběr Německa. Bude jejich bezchybná krasojízda pokračovat i proti němu?

Švédsko – Česko 2:4
Branky a nahrávky: 10. Rosen (Wennberg, Gustaffson II.), 20. Lundberg (Sjögren) – 27. Pastrňák (Červenka, Jeřábek), 34. Kovář (Jeřábek, Birner), 38. Birner, 55. Birner. Rozhodčí: Piechaczek (GER), Sidorenko (BLR) – McIntyre (USA), Otmachov (RUS). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 7 780

Český tým s Francouzem v bráně si vyšlápl na konkurenta v bojích o postup Švédsko. Po první třetině sice prohrával, ale ve druhé a třetí podal skvělý výkon, kterým otočil zápas.

Dvěma góly a asistencí se přitom blýskl Michal Birner, který dokonal dílo zkázy pro švédský národní tým.

Finsko – USA 3:2
Branky a nahrávky: 10. Koivu (Granlund, Aho), 13. Pihlström (Pulkkinen, Sallinen), 45. Komarov (Barkov, Jokinen) – 14. Vatrano (Matthews), 41. Murphy (Maroon, Larkin). Rozhodčí: Björk (SWE), Fraňo (CZE) – Lazarev (RUS), Malmqvist (SWE). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 4 830.

Finsko mělo od začátku zápasu navrch, dva rychlé góly na začátku první třetiny padly po skvělých akcích. Spojené státy se ale nezalekly a ještě v první třetině snížily.

Ve třetím dějství se dokonce Americe podařilo vyrovnat, ale Komarov vstřelil Finsku vítězný gól, na který už USA nedokázaly najít odpověď.

Galerie