12.05.2016 | Vojtěch Pojer

Denní souhrn: Česká výhra a jednou nájezdy

Český tým si poradil s Kazachstánem, Spojené státy nedopustily překvapení proti Maďarsku, Dánsko přetlačilo Lotyše v nájezdech a Německo jasně zvítězilo nad Běloruskem

Česko – Kazachstán 3:1
Branky a nahrávky: 7. Plekanec (Pastrňák, Červenka), 43. Plekanec (Pastrňák), 59. Kousal (Birner, Řepík) – 56. Dawes (Boyd, Trjasunov). Rozhodčí: Gebei (HUN), Mayer (USA) – Mieminen (FIN), Šefčík (SVK). Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 8234.

Favorizované Čechy, kteří doposud na turnaji nebyli poraženi, poslal do vedení kapitán Plekanec, který zároveň na začátku třetího dějství zvyšoval na dva nula.

Kazachstán ale ukázal, že dokáže být nepříjemným soupeřem, který se o setrvání v elitní divizi ještě popere, když snížil na dva jedna. Gólem do prázdné brány si Češi pojistili výhru.

USA – Maďarsko 5:1
Branky a nahrávky: 25. Foligno (Wideman, Hanifin), 25. Hinostroza (Fasching), 35. Larkin (McCabe, Murphy), 53. Foligno, 56. Murphy (Foligno) – 58. Sofron (Bartalis, Sarauer). Rozhodčí: Gofman (RUS), Olenin (RUS) – Lhotský (CZE), Suominen (FIN). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 3598.

Spojené státy se dlouho trápily v koncovce, Maďarsko obětavým výkonem hnaným věrnými fanoušky dlouho dokázalo svému soku vzdorovat.

To trvalo až do druhé třetiny, kdy už se začala převaha USA projevovat. Postupně skončilo v maďarské síti pět gólů, ale ani evropský zástupce neodešel s prázdnou, na konci utkání využil přesilovku.

Dánsko – Lotšysko 3:2sn
Branky a nahrávky: 12. Nicklas Jensen (Green, Madsen), 29. Poulsen (Boedker, Christensen), rozh. náj. Nicklas Jensen – 18. Džerinš (Bukarts, Cibulskis), 22. Daugavinš (Bukarts, Džerinš). Rozhodčí: Ohlund (FIN), Wiegand (SUI) – McIntyre (USA), Otmachov (RUS). Vyloučení: 4:5, navíc Širokovs (LAT) 5+DKU. Využití: 1:2. Diváci: 7788.

V zápase velice důležitém pro Lotyše, kteří nutně potřebovali bodovat, aby přeskočili Kazachstán, šlo již od prvních minut o tuhý boj. Ani jeden tým nedal tomu druhému nic zadarmo.

Dlouho se oba celky přely o vedení, nejdříve vedlo Dánsko, poté Lotyšsko, Dánům se ale podařilo vyrovnat a dohnat zápas do prodloužení. Ani tam se nerozhodlo a v nájezdech byl úspěšnější tým Dánska.

Německo – Bělorusko 5:2
Branky a nahrávky: 5. Reimer (Müller), 6. Draisaitl (Noebels, Macek), 11. Schütz (Gogulla, Hager), 35. Macek (Reul, Noebels), 60. Gogulla (Boyle) – 29. Stěpanov (Linglet, Koval), 50. Stas (Lisovec, Koval). Rozhodčí: Fonselius (FIN), Iverson (CAN) – Kilian (NOR), Malmqvist (SWE). Vyloučení: 4:2. Využití: 2:1. Diváci: 5275.

Favorizované Německo nastupovalo do zápasu s touhou po bodech, tříbodový zisk by jej totiž posunul na čtvrté místo v tabulce zaručující play-off. Níže by pak bylo Slovensko a Francie.

Hned v úvodním dějství proměnili Němci tři šance a Bělorusku nedalo téměř šanci. Ve druhé i třetí třetině sice přišlo zdramatizování, ale Bělorusové se vlastními chybami připravili o možnost vyrovnat.

Galerie