30.12.2014 | David Šimon

Dánsko získalo důležité dva body, Slovensko pustupuje ze 3. příčky

Houževnatí Dánové bodovali i ve třetím utkání na šampionátu, když tentokrát získali premiérové vítězství v elitní juniorské kategorii nad Švýcarskem. Slovenský útočník Martin Réway zaznamenal hattrick, čímž pomohl Slovensku k vítězství nad Německem 5:2.
Premiérové vítězství Dánska nepotěšilo český výběr

Vedení a dokonce dvojnásobné získalo v první části Švýcarsko. Hirschier se natlačil před branku, kde si kotouč našel Kris Schmidli, jenž jako první rozvlnil dánskou síť. Švýcaři rychle zvýšili vedení. Malgin obelstil trojici soupeřů, viděl volného Kevina Fialu, jenž propálil Sorensena mezi betony. Dánsko ještě do konce třetiny alespoň snížilo. Ehlersův průnik obrana Švýcarska zastavila, ale neodehrála kotouč, který si našel Oliver Björkstrand a dokázal jej dostat až za Desclauxa.

Dánsko ve druhé dvacetiminutovce srovnalo stav. Nejprve se povedlo využít přesilovou hru Andersi Krosgaardovi, který od modré čáry prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Švýcaři za čtyřiadvacet vteřin znovu získali vedení, když Tim Meier nahodil kotouč zpoza branky a Sorensen si jej nešťastně srazil do branky. Dánsko ale znovu využilo přesilovou hru zásluhou Mikela Aagaarda.

Třetí třetina byla opatrná a ani jeden ze soupeřů nedokázal změnit nerozhodný stav. Čekání na branku pokračovalo i v prodloužení a utkání dospělo až do samostatných nájezdů. Nejprve se prosadil Ehlers, poté forhendovým blafákem i Oliver Björkstrand. Za Švýcarsko se prosadil pouze Meier, a Dánsko tak mohlo slavit historické vítězství v elitní skupině šampionátu.

Švýcarsko – Dánsko 3:4 sn.
Branky a nahrávky: 11. Schmidli (Hirschier), 12. Fiala (Malgin, Meier), 33. Meier (Siegenthaler, Malgin) – 18. Björkstrand (Ehlers, Eller), 33. Krosgaard (Hertzberg, Aagaard), 36. Aagaard (Olesen), rozh. s.n. Björkstrand.

Slovensko porazilo Německo a zajistilo si postup

Již v desáté minutě Slováci vedli. Cehlárik vysunul do úniku Roberta Lantošiho, který si položil Sharipova a pohodlně skóroval. Po dorážce Martina Réwaye to bylo o dvě branky, což Německo zaskočilo. Již na 3:0 zvyšoval Matúš Sukel, který si najel na na pas Koyše zpoza branky. Gólově produktivní úvodní část uzavřel Frederik Tiffels, který dorazil střelu Kahuna do slovenské branky a využil přesilovou hru.

Druhá část byla narozdíl od první části bezbranková, ale pytel s brankami se znovu roztrhl ve třetí třetině. Za vlastní bránou chtěl rozehrávat brankář Sharipov, ale namazal přesně na hůl Martina Réwaye, který si pohodlně obkroužil branku a zasunul do odkryté klece. Německo dostalo možnost snížit z trestného střílení, které střelou nad Godlovu lapačku proměnil Frederik Tiffels. Šance se střídali na obou stranách, ale oba brankáři se činili. Německo v závěru zkusilo hru bez brankáře, což byla příležitost pro Martina Réwaye, jenž střelou od čerevné čáry zkompletoval hattrick a uzavřel skóre utkání za stavu 5:2.

Slovensko – Německo 5:2
Branky a nahrávky: 10. Lantoši (Cehlárik), 14. Réway (Šoltés), 16. Sukel (Rosandič, Koyš), 45. Réway, 60. Réway – 19. Tiffels (Kahun), 46. Tiffels (TS).