29.12.2018 |

Čtvrtý den v Kanadě: Češi nestačili na domácí výběr, Švédsko porazilo i USA

Základní skupiny se pomalu blíží ke svému konci, ve Vancouveru i Victorii zbývá odehrát už pouze tři utkání. Postup do play off si zajistili díky výhře 4:0 Švýcaři, naopak Češi budou muset po porážce s Kanadou bojovat o postup v posledním zápase s Dány. O čtvrtfinále si to ve skupině B rozdají i Slováci, kteří podlehli Finům a budou muset porazit Kazachstán. Neporažené je i nadále Švédsko, které přehrálo USA.

Skupina A

Střelecká nemohoucnost dánského celku se po utkání se Švýcary ještě více prohloubila. Seveřané se nedokázali prosadit ani ve třetím zápase na šampionátu, když proti národnímu výběru helvétského kříže neproměnili ani jednu ze svých šancí. Výhru a tím i razítko na postup Švýcarů do čtvrtfinále řídil Phillipp Kurashev, který odehrál parádní utkání a soupeři nasázel hattrick. Poprvé v turnaji se trefil i obránce Le Coultre. Švýcary čekají v posledním zápase skupiny Rusové, Dánové se poperou o postup mezi nejlepší osmičku s Čechy.

Švýcarsko - Dánsko 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky:
9. Kurashev (Müller, Berni), 20. Kurashev (Eggenberger, Moser), 34. Le Coultre (Sigrist, Müller), 42. Kurashev (Gross).

Ve třetím zápase na mistrovství Češi nestačili na domácí výběr a prohráli 1:5. Výrazný krok k zisku třech bodů udělali Kanaďané už v první třetině, kdy si díky brankám Comtoise, Leasona a Lafreniereho vypracovali dvoubrankový náskok. O jediný přesný zásah národního týmu v zápase se postaral Ondřej Machala, když společně s Janem Jeníkem proměnil přečíslení dva na jednoho. Hned několik možností na snížení měli Češi ve druhé třetině, kdy dokázali soupeře zmáčknout, ale o jedinou branku ve druhé dvacetiminutovce se postaral Entwistle. Gólový účet uzavřel Morgan Frost, jenž překonal střídajícího Jakuba Škarka.

Kanada – Česko 5:1 (3:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky:
7. Comtois (Tippett), 12. Leason (Smith, Frost), 17. Lafreniere (Studnicka, Brook), 35. Entwistle (Veleno, Studnicka), 50. Frost (Suzuki, Smith) – 7. Machala (Jeník)

Skupina B

Sobotní program ve Victorii odstartoval zápasem Finska a Slovenska. Lépe do něj vkročili hráči ze severu Evropy, kteří úvodní třetinu vyhráli 2:0, další dvě trefy přidali i ve třetině druhé. V té se prvního a zároveň posledního zásahu dočkali i Slováci, když v přesilovce pěti proti třem prostřelil finského brankáře Luukkonena Miloš Roman. Třetí třetina už žádné drama nepřinesla, Finové si zkušeně náskok pohlídali a upravili skóre na konečných 5:1. Slováci tak stále čekají na svoji první výhru na turnaji, aby postoupili do play off, musí nutně porazit Kazachstán..

Finsko – Slovensko 5:1 (2:0, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky
: 13. Jokiharju (Heponiemi, Tolvanen), 17. Virtanen (Vaakanainen, Talvitie), 23. Heinola (Kakko, Jokiharju), 34. Lundell (Heinola), 54. Laaksonen (Tolvanen, Luukkonen) - 37. Roman (Fehérváry, Ivan).

Velké drama připravilo utkání Američanů se Švédy. Padesát minut to vypadalo na jasnou výhru Švédů, když se postupně trefili Westerlund, Hugg, Bemström a Brännström. Jenže v poslední desetiminutovce se děly velké věci a díky hattricku Poehlina a jedné trefě Andersona se šlo do prodloužení. V něm byly šance na obou stranách. Rozuzlení nakonec přinesl střela z hole Adama Boqvista, který ukázkově využil přečíslení dva na jednoho.

USA – Švédsko 4:5p (0:1, 0:2, 4:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 50. M. Anderson (Wahlstrom, Chmelevski), 54. Poehlin (Chmelevski, Wahlstrom), 60. Poehling (Wahlstrom, Q. Hughes), 60. Poehling (Farabee) - 5. Westerlund (Fagemo, Elvenes), 30. Hugg (Bemström, Broberg), 33. Bemström (Gustafsson), 43. Brännström (Gustafsson, Westerlund), 64. Boqvist (Olofsson).