25.12.2019 | Ladislav Vácha

Češky uhrály se Švýcarskem jen bod, Slovenky marně dotahovaly ztrátu

V Bratislavě odstartovalo úvodními zápasy mistrovství světa juniorek. Ve skupině B smutnily česká reprezentace, jež neudržela nadějné vedení se Švýcarskem a brala jen bod, a domácí Slovenky po porážce 2:4 se Švédskem. Ve skupině A uzmuly Rusky bod Kanaďankám, které vedly po dvou třetinách už o dvě branky, a USA potvrdily roli favorita proti Finkám.

Skupina A:

Kanada – Rusko 3:2p (1:0, 1:0, 0:2 – 1:0)

Branky a nahrávky: 19. Naudová (Labadová, Kingová), 24. Labadová (Wheelerová), 64. Goslingová (Buglioniová) – 51. Šaškinová (Koržakovová, Lučnikovová), 54. Šaškinová (Koržakovová)

V zahajovacím zápasu turnaje byly jasným favoritem Kanaďanky, které se v závěru úvodní dvacetiminutovky ujaly vedení po trefě Ann-Frederik Naudové. V prostřední části odskočily už na rozdíl dvou branek, když se prosadila Maya Labadová. V tu chvíli by si asi na Rusko vsadil jen málokdo, ale sborná ve třetí periodě vyrovnala. Kristi Šaškinová nejdříve vstřelila v 51. minutě kontaktní branku a zanedlouho vystřelila svému týmu bod. Javorové listy tak rozhodly až v prodloužení, když se v čase 63:12 prosadila Nicole Goslingová.


USA – Finsko 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Murphyová (Winnová), 34. Wierenová (Edenová), 40. Wierenová (Lobdellová), 41. Guildayová (Edenová) – 12. Yrjanenová (Nuutinenová)

Američanky otevřely gólový účet zápasu v 11. minutě, když využila přesilovku Abbey Murphyová. Vzápětí si však zahrály v početní převaze i Finky a i ony tuto výhodu přetavily v branku, když mířila přesně do černého Kiira Yrjanenová. Spojené státy ale nedopustily překvapení. Ve druhém dějství dvakrát zaúřadovala Clara van Wierenová a na konečných 4:1 uzavřela v čase 40:37 Rory Guildayová. USA se tak vyhouply do čela skupiny.



Skupina B:

Švýcarsko – Česko 2:1p (0:1, 0:0, 1:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 44. Martiová (Christenová), 61. Zimmermannová (Christenová, Leemannová) – 17. Haasová (Habartová)

Češky na své soupeřky vlétly s velkou chutí a při hře 4 na 4 šly v 17. minutě naprosto zaslouženě do vedení. Ránu Habartové vyrazila gólmanka Spiesová jen před sebe a útočnice Haasová se z dorážky nemýlila. Zuziakovy svěřenkyně držely nadějné vedení až do 44. minuty, kdy po souvislém tlaku vypálila z okraje kruhu Martiová a její rána zapadla k bližší tyčce mezi betony brankářky Pejšové. Právě strážkyně české svatyně pak měla pořádně napilno, protože zmařila několik vyložených gólovek Švýcarska. Hokejistky ze země helvetského kříže byly nakonec přeci jen spokojenější, když jim po přečíslení vystřelila bonusový bod na začátku prodloužení Zimmermannová.


Švédsko – Slovensko 4:2 (0:0, 3:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 28. L. Johanssonová (Forsgrenová, G. Johanssonová), 35. Svenssonová (Albinssonová, L. Johanssonová), 39. Thuviková (Ahlmová, Hallová), 57. Blomová (G. Johanssonová, Grundströmová) – 57. Kapičáková (Halušková, Vysokajová), 60. Leskovjanská

Domácí Slovenky se pokusily zaskočit silné Švédky a úvodní třetinu odehrály velmi slušně, když v ní i přes tlak soupeřek udržely bezbrankový stav. Prostřední část se však jednoznačně odvíjela podle scénáře seveřanek, které nasázely hned tři branky, o které se postaraly Linnea Johanssonová, Elin Svenssonová a Hanna Thuviková. Ve třetí části si Tre Kronor komfortní náskok v pohodě hlídaly a odskočily už na 4:0 po gólu Lovy Blomové. Slovenky však nesložily zbraně a potěšily své příznivce alespoň dvěma brankami. Do střelecké listiny se zapsaly Barbora Kapičáková a Emilia Leskovjanská.