27.12.2014 | David Šimon

Český tým podlehl Švýcarsku, Slovensko překvapilo Finsko

Ani ve druhém utkání na šampionátu nedokázali Češi bodovat, když podlehli Švýcarsku 2:5. Švédsko znovu zvítězilo, když Dánové nedokázali zopakovat dobrý výkon ze zápasu s Ruskem a soupeři podlehli 1:5. Slovensko dokázalo odčinit vysokou prohru s Kanadou a překvapilo obhájce zlata z Finska, zvítězilo těsně 2:1. Kanada nezaváhala s Německem.
Druhá třetina rozhodla o vítězství Švýcarska

Neuběhla ani minuta hry a poprvé se měnilo skóre po chybě v české defenzívě. Kevin Fiala dostal pas na kruh a přesnou ránou nad Vaněčkovo rameno poslal Švýcarsko do vedení. Odpověď Česka byla ovšem blesková. Němeček nahodil kotouč před Desclouxa, kde jej ještě dokázal tečovat Marek Růžička. Zanedlouho šli Češi i do vedení. Lukáš Klok vypálil z modré čáry a švýcarský brankář si s plachtící ránou nedokázal poradit.

Po faulu Ščotky dostali Švýcaři příležitost početní výhody. Kevin Fiala nabral rychlost ve vlastní třetině, jednoduše přešel až do českého pásma, kde si srovnal mířidla a opět střelou nad Vaněčkovo rameno skóroval. Vedení českému týmu mohl vrátit Pavel Zacha, ale jeho průnik švýcarskou obranou zlikvidoval Descloux.

Katastrofální byla pro Česko část druhá, když Švýcaři měli opět výborný nástup. Nejprve Noah Rod dorazil kotouč do české svatyně a vrátil Švýcarsku vedení, poté se prosadil gólově i Tim Wieser. Češi mohli alespoň snížit, ale Descloux zlikvidoval dvě velmi dobré příležitosti. Po špatném střídání českého týmu už to bylo o tři branky. Švýcaři měli početní výhodu, zavezli kotouč do pásma, zakombinovali a Luca Fazzini vstřelil pátý gól do Vaněčkovy branky.

Češi se snažili ve třetí třetině o tlak a vytvoření si gólových příležitostí, ale švýcarská defenzíva pracovala velmi spolehlivě. Nebezpečná byla pouze Pastrňákova dělovka z přesilové hry. Soupeř si navíc dokázal tvořit i šance, a více práce tak měl Vaněček v české brance, jenž zlikvidoval několik střel a pomohla mu i tyč. Po dvou utkáních je český tým stále bez bodu a klíčový pro něj bude duel s Dánskem.

 
Česko – Švýcarsko
Branky a nahrávky: 2. Růžička (Něměček, Špaček), 5. Klok (Zdráhal, Pastrňák) – 1. Fiala (Meier), 12. Fiala (Malgin, Meier), 21. Rod (Fazzini), 22. Wieser (Schweri), 35. Fazzini (Muller, Rod).


Švédsko si snadno poradilo s Dánskem

Dánům nevyšel úvod utkání jako v předešlém duelu s Ruskem a ve druhé polovině první třetiny tříkrát inkasovali. Nejprve se přesně trefil Wallmark, o dvě minuty později kombinaci zakončil Blidh. V závěru první dvacetiminutovky se před Sorensena prokličkoval Nylander a přidal třetí gól.

Od druhé třetiny se do dánské svatyně postavil Lillie, ale již po třinácti vteřinách lovil kotouč ze sítě, když jej překonal de la Rose. Po průniku Olesena se povedlo Dánsku alespoň snížit na 1:4, ale ani tento stav do závěru třetiny nevydržel. Aho využil přesilovou hru střelou od modré čáry a vrátil Švédsku čtyřbrankový náskok.

Třetí třetina byla gólově nejchudší. Dánové sice Söderströma překonali i podruhé, ale na brankové čáře jej zastoupil Holmström. Na druhé straně neuspěl ve stoprocentní šanci ani Nylander. Švédsko zvítězilo i ve druhém utkání základní skupiny a bodově je stále stoprocentn

Dánsko – Švédsko 1:5
Branky a nahrávky: 22. Olesen (M. Nielsen, Holmberg) – 10. Wallmark, 12. Blidh (Aho, Legesson), 20. Nylander (de la Rose, Bergman), 21. de la Rose (Karlsson, Blidh), 38. Aho (Wallmark, de la Rose).


Slovensko dokázalo překvapit Finsko

Stejně jako proti Kanadě inkasovalo Slovensko již v první desetiminutovce. Ikonen zavezl kotouč do pásma, vybídl Rantanena, který poslal Finsko do vedení. Slovensko dokázalo srovnat v přesilové hře, když se trefil Cehlárik. Finové se snažili strhout vedení zpět na svou stranu, ale nedokázali zužitkovat množství šancí.

Finové pokračovali i nadále v aktivní hře a tvořili si další šance, ale byli to Slováci, kteří šli do vedení. Holenda vypálil od modré čáry a Saros předvedl nejistý zákrok, když se kotouč od jeho lapačky odrazil do sítě. Slovensko mohlo přidat třetí branku v přesilové hře, ale Saros tlaku odolal.

V závěrečné dvacetiminutovce spustili Finové vytrvalí tlak, který dokázal eliminotvat slovenský brankář. Na Godlovi si postupně vylámal zuby Kapanen, Ojamäki i Puljujärvi. Naopak rozhodnout mohli hráči Slovenska, když Paulovič s Cehlárikem vyšachovali obranu soupeře. Zakončení Pauloviče ale zastavila tyč! V závěru mohl srovnat Puljujärvi, ale jeho dorážku zastavilo břevno, a tak Slovensko překvapivě obralo o body obhájce zlata.

Slovensko – Finsko 2:1
Branky a nahrávky: 10. Cehlárik (Reway), 27. Holenda (Reway) – 8. Rantanen (Ikonen, Hintz).


Kanada nezaváhala s Německem

Javorové listy ve dvou úvodních duelech nastřílely celkem dvanáct branek a doposud neinkasovali. První gólovou příležitost měl v přesilové hře na hokejce Max Domi, ale z bezprostřední blízkosti zaváhal. Využít se ji povedlo až Connoru McDavidovi, který přihrával spoluhráči, ale němečtí obránci si kotouč srazili do vlastní branky. Kanada skórovala i ve druhé přesilové hře. McDavid posunul do lepší pozice Lazarovi, který se nemýlil. Třetí gól mohl vstřelit Virtanen, ale v samostatném úniku Reicha nepřekonal, který i v závěru třetiny znovu podržel svůj tým po sérii dorážek na brankovišti.

Ve druhé části měl nejprve šanci zvýšit vedení Curtis Lazar, ale kotouč do prázdné branky nedorazil. Šanci Německa na snížčení měl na druhé straně Marc Michaelis, který ujel obraně, ale střelou mezi betony neuspěl. Ve druhé části branka nakonec nepadla.

Kanadský tlak pokračoval i ve třetí části. Na Reicha si ale nepřišel Jake Virtanen, který zamířil přesně do lapačky německého brankáře. Zanedlouho se fanoušci dočkali třetí kanadské branky. Sam Reinhart z otočky našel hůl osamoceného Maxe Domiho, který měl jednoduchou pozici. Petan nadvakrát orazítkoval pouze tyč, ale Madison Bowey v přesilové hře již pálil přesně.

Německo – Kanada 0:4
Branky a nahrávky: 5. McDavid (Petan, Morrissey), 13. Lazar (McDavid, Petan), 50. Domi (Reinhart), 56. Bowey (Petan, McDavid).


Galerie
Autor: Pavel Mazač
Autor: Pavel Mazač
Autor: Pavel Mazač
Autor: Pavel Mazač
Autor: Pavel Mazač
Autor: Pavel Mazač