12.01.2015 | Martin Voltr

České juniorky bronz neobhájily, na Rusko nestačily ani podruhé

České hokejistky do 18 let zůstaly na mistrovství světa v Buffalu bez medaile. V zápase o bronz podlehly Rusku jednoznačně 1:5, sborné tak vyšla odveta za loňskou porážku v Budapešti a získalo svůj první cenný kov v historii šampionátů. Zlato připadlo domácím Spojeným státům.
Reprezentaci zlomily vaz především špatné začátky třetin. Poprvé inkasovala už po 40 sekundách a přestože byl další průběh ve znamení taktického boje s vyrovnaným obrazem hry, do gólových šancí se dostával prakticky jen soupeř. Na druhý gól zkraje druhé části ještě odpověděla svou trefou Kateřina Bukolská, ale česká aktivita na vyrovnání nestačila. V polovině zápasu si sborná vzala zpět dvoubrankové vedení, které prakticky bez větších potíží hlídala a do konce utkání přidala ještě dvě pojistky.

Českou kabinu tak zalily slzy smutku. Mladým hokejistkám slouží ke cti, že se i bez zraněné kapitánky Pejzlové ani v jediném okamžiku nevzdaly a na ledě nechaly absolutní maximum. Rusko však přivezlo dosud nejsilnější tým v osmileté historii, bronzové medaile a evropské prvenství získalo po zásluze. Vzhledem k postupu do semifinále obhájil národní tým alespoň postavení v nasazené elitní čtyřce, která se příští rok znovu potká ve skupině A. Následující šampionát se odehraje doslova jen pár desítek kilometrů od Buffala, za hranicemi v kanadském St. Catharines.

o 3. místo: Rusko – Česká republika 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 1. Štarjovová (Šochinová, Kadirovová), 21. Kadirovová (Štarjovová, Šochinová), 31. Lichačovová (Faljachovová), 42. Korotkichová, 51. Šochinová (Pirogovová) – 23. Bukolská (Neubauerová).

Očekávaný finálový souboj napsal další z řady parádních příběhů, stejně jako v základní skupině se muselo prodlužovat. Kanaďanky měly mnohem silnější start, ale jejich vedení se před první sirénou stalo minulostí a od té doby jasně vládly na ledě Američanky, které měly dost šancí zajistit si triumf už v základní hrací době. Jejich první gól a pak i vítěznou trefu v 61. minutě zařídila fantasticky hrající kapitánka Jincy Dunneová. Vůbec poprvé tak zlaté medaile slaví pořadatelská země, která ukončila Kanadě tříleté kralování.

finále: USA – Kanada 3:2 po prodloužení (1:1, 1:1, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Dunneová, 25. Goreckiová (Norbyová, Wokenová), 61. Dunneová (Gilmoreová) – 4. Labbeová (Giguereová, McGillová), 29. Coganová (Agnewová, Gebhardová).

Nejlepší hráčky podle direktoriátu turnaje

Brankářka: Valentina Tarakanovová (Rusko)
Obránkyně: Jincy Dunneová (USA)
Útočnice: Sarah Potomaková (Kanada) 

Media all-star tým

Brankářka: Valentina Tarakanovová (Rusko)
Obránkyně: Jincy Dunneová (USA), Micah Hartová (Kanada)
Útočnice: Fanuza Kadirovová (Rusko), Sarah Potomaková (Kanada), Melissa Samoskevichová (USA)
Nejužitečnější hráčka turnaje: Sarah Potomaková (Kanada)

Složení skupin pro MS 2016 (St. Catharines, Kanada)

Skupina A: USA, Kanada, Rusko, Česká republika

Skupina B: Finsko, Švédsko, Švýcarsko, Francie


Foto: Janet Schultz, NY Hockey OnLine Magazine