19.04.2016 | Zuzana Spurná

Češi proti Slovensku neudrželi dvougólový náskok, ve čtvrtfinále narazí na USA

Česká reprezentace vyzvala v posledním utkání základní skupiny v derby Slovensko. Češi už na začátku druhé třetiny vedli o dvě branky, náskok ale nezvládli udržet a z výhry se radovali Slováci. Češi tak ve čtvrtfinále narazí na dosud suverénní Američany, kteří prozatím všechny zápasy vyhráli v základní hrací době. Z vítězství se kromě Američanů a Slovenska radovala také Kanada a Švédsko.

Skupina A

Švédové pokračují ve zlepšujících se výkonech. Na první gól v utkání s velmi mladým výběrem Ruska sice čekali do dvanácté minuty, kdy se trefil Lias Andersson, na začátku druhé třetiny ale své vedení zvýšili hned o dvě branky, kterými vyhnali z brány Žukova. Tarasov si ale na puk téměř nesáhl a inkasoval také. Švédové tak vedli už o čtyři góly. V úvodu poslední části přidali Švédové další přesný zásah. Rusko pak sice nedokázalo využít dlouhou přesilovku pět na tři, chvíli po jejím skončení se však alespoň o českou branku postaral Svečnikov.

Švédsko – Rusko 5:1 (1:0, 3:0, 1:1)
Branky: 12. a 24. Andersson L., 21. Wahlgren, 23. Steen, 52. Jonsson Fjallby – 57. Svečnikov.

Američané patří mezi velké favority letošního šampionátu. Tým pod vedením trenéra Dantona všechny předchozí zápasy dokázal vyhrát v základní hrací době, před Švýcarskem tak stála velká výzva. Švýcaři sice už před polovinou utkání prohrávali o tři branky, rozhodně se ale nedalo říct, že by to domácí výběr měl s tím švýcarským jednoduché. Hráči v roli hostů od poloviny zápasu zabrali a Američany drželi daleko od své branky. V 57. minutě ale bylo o výsledku rozhodnuto, když se domácí trefili počtvrté. Švýcaři ale byli Americe nejvyrovnanějším soupeřem.

USA – Švýcarsko 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Branky: 13. a 57. Mittelstadt, 17. Yamamoto, 26. McPhee.

TABULKA

1. USA   12 bodů  
2. SWE   8
3. RUS   5
4. SUI   3
---------------
5. LAT   2

Skupina B

Jako by favorizovanému kanadskému výběru začaly docházet síly. Zatímco v úvodu mistrovství si hravě poradil s Ruskem, další dva zápasy, s Českem a Slovenskem, byly velmi vyrovnané. Jinak tomu nebylo ani v duelu s Finskem. Kanada sice v první třetině bleskově využila přesilovku a o pět minut později přidala další branku, v dalších dvou třetinách ale měli více ze hry Finové. Kanadský výběr držel ve hře brankář Fitzpatrick, ale také výborná obrana. Finsko ještě ve třetí třetině utkání zdramatizovalo, když snížilo na 1:2, Kanada svou výhru ale pojistila trefou do prázdné branky.

Finsko – Kanada 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)
Branky: 55. Salo – 8. Laberge, 13. Quenneville, 60. Jost.

V posledním zápase základní skupiny čekalo český výběr derby se Slovenskem. Už ve druhé minutě poslal národní tým do vedení kapitán Marek Zachar, Slovensku ale netrvalo dlouho, než srovnalo krok. Pak se ale ke slovu dostali znovu svěřenci trenéra Reichla a brali si své vedení zpět. Na začátku třetí části poslal reprezentaci do dvoubrankového náskoku Zadina, Slováci pak ale dokázali snížit ve vlastním oslabení a vyrovnat po proměněném trestném střílení kapitána Samuela Solenského. Necelé čtyři minuty před koncem pak čtvrtou brankou strhli vítězství na svou stranu Slováci.

Slovensko – Česko 4:3 (1:2, 1:1, 2:0)
Branky: 4. Liška, 36. Bjalončík, 40. Solenský, 57. Buček – 2. Zachar, 13. Karafiát, 21. Zadina.

TABULKA

1. CAN   12 bodů  
2. FIN   8
3. SVK   6
4. CZE   4
---------------
5. DEN   0

Program čtvrtfinále

Finsko - Rusko (čtvrtek 21. 4., 19:00)
Kanada - Švýcarsko (čtvrtek 21. 4., 22:30)
Švédsko - Slovensko (pátek 22. 4., 1:00)
USA - Česko (pátek 22. 4., 2:30)

* začátky zápasů jsou uvedeny v SELČ