26.12.2014 | David Šimon

Češi na úvod šampionátu nestačili na Švédsko

V kanadském Torontu a Montrealu odstartovalo mistrovství světa hráčů do dvaceti let. V úvodním duelu překvapilo Dánsko, které vybojovalo bod s favorizovaným Ruskem. Duel USA – Finsko rozhodovaly až samostatné nájezdy, kde se radovali se Američané. Česko prohrávalo se Švédskem 2:0, ale dvě branky Jakuba Vrány vrátili český tým do hry. Švédové, ale dokázali rychle zareagovat a zvítězili. Domácí Kanaďané nastříleli Slovensku osm branek!
Češi dotáhli ztrátu, ale srazila je rychlá odpověď Švédska

Ve vysokém tempu začalo utkání české reprezentace se Švédskem. Söderström zlikvidoval šanci Vrány, na druhé straně se činil Vaněček proti Nylanderovi. Po faulu Špačka dostali Švédové výhodu přesilové hry a stačilo jim pouze pětatřicet vteřin na její využití. Adrian Kempe si vybruslil od mantinelu a přesnou ranou poslal svůj tým do vedení. V závěru první části podruhé Vaněček inkasoval, když přesný pas Wallmarka využil Jens Lööke.

Snížit mohl v úvodu druhé třetiny David Kaše, který využil zaváhání švédské obrany, ale v rozhodujícím okamžiku nedokázal zvednout kotouč nad Söderströmův beton. Skórovat se povedlo až Jakubu Vránovi, který rovněž využil záváhání soupeře a chladnokrevně prostřelil švédského brankáře.

V polovině utkání přišla druhá česká branka a byl to znovu Jakub Vrána, jenž si nabruslil před branku a ani napodruhé nezaváhal. Odpověď soupeře ale přišla o sedmadvacet vteřin později. Češi nedokázali dostat kotouč z obranného pásma a osamocený William Nylander z mezikruží mířil přesně.

Švédsko ve třetí části dokázalo navýšit své vedení. V početní výhodě Švédové vyšachovali českou obranu a Adrian Kempe zakončil za bezmocného Vaněčka. Vítězství potvrdil Jacob de la Rose, když bekhendem zakončil pod horní tyč. Snížení stavu nepřinesla šance Kubalíka ani Kämpfa.

Švédsko – Česko 5:2
Branky a nahrávky: 15. Kempe (Lindblom, Forsling), 20. Lööke (Wallmark), 31. Nylander (Lindblom), 46. Kempe (Homlström, Lindblom), 48. de la Rose (Blidh, Forsling) – 24. Vrána, 31. Vrána (O. Kaše, Kämpf).

Houževnatí Dánové sebrali bod Rusku

Úvodní duel šampionátu přinesl překvapení. Dánsko vedlo nad Ruskem 2:0, když v první třetině dokázalo využít dvě přesilové hry po trefách Bjorkstranda a Ehlerse. Rusové působili velmi zaskočeným dojmem a až v závěru druhé části dokázali alespoň snížit zásluhou Goldobina.

Rusko ve třetí třetině zvýšilo tlak, což přineslo srovnání stavu po šťastné trefě Mamina. Další branka v základní hrací době nepřišla, a tak se rozhodovalo až v samostatných nájezdech, kde Rusové prokázali své individuální kvality, což jim přineslo bod navíc.

Dánsko – Rusko 2:3 sn.
Branky a nahrávky: 14. Bjorkstrand (Asperup, Larsen), 16. Ehlers (Larsen, Bjorkstrand) – 40. Goldobin (Valijev, Provorov), 48. Mamin (Brjukvin, Šarov), rozh. náj. Tolčinskij.


Američané zvítězili v napínavé bitvě nad Finskem po nájezdech

Finsko šlo do vedení již ve druhé minutě, když Rantanen nahodil kotouč zpoza branky a Demko si jej nešťastně srazil za svá záda. Američané dokázali srovnat ještě v první třetině, když přesný pas Eichela zužitkoval Tuch.

Další branky se diváci v Montrealu nedočkali a i druhé utkání šampionátu rozhodovali samoastatné nájezdy. O vítězství USA rozhodl ve třetí sérii de Leo.

Finsko – USA 1:2 sn.
Branky a nahrávky: 2. Rantanen – 14. Tuch (Eichel, Deangelo), rozh. náj. de Leo.


Kanada rozstřílela Slovensko

Pouze pět minut dokázalo odolávat Slovensko domácímu výběru Kanady. Gólový účt otevřel Robby Fabbri. Osamocený Anthony Duclair zvýšil na 2:0 a smrtící desetiminutovku uzavřel střelec úvodní branky Robby Fabbri.

Ve druhé části Kanada přidala další čtyři branky. Po důrazu na brankovišti se prosadil Nick Paul, z mezikruží přesně pálil Brayden Point a taky Max Domi. Když si Nic Petan vyjel z rohu a zakončil nad Okolčanyho rameno, Kanada vedla již 7:0.

Závěrečná část přinesla pouze jedinou branku, ale opět do slovenské svatyně. Jake Virtanen vypálil přes clonícího obránce, a skóre se tak zastavilo za stavu 8:0 pro Kanadu!

Kanada – Slovensko 8:0
Branky a nahrávky: 5. Fabbri (Reinhart, Duclair), 9. Duclair (Domi), 10. Fabbri (Petan, Bowey), 27. Paul (Virtanen, Crouse), 32. Point (Petan, Fabbri), 37. Domi (Reinhart), 38. Petan (Hicketts, Fabbri), 57. Virtanen (Point).
Galerie
Autor: Pavel Mazač
Autor: Pavel Mazač
Autor: Pavel Mazač
Autor: Pavel Mazač
Autor: Pavel Mazač