02.01.2015 | David Šimon

Češi čtvrtfinále se Slovenskem nezvládli

Český tým nedokázal navázat na vynikající výkon s Ruskem a do bojů o medaile nezasáhne. Rusko vyřadilo USA. Skandinávské derby zvládli lépe Švédové. Kanada rozstřílela Dánsko. Švýcarsko vykročilo za udržením.
Semifinálový sen se rozplynul, postupuje Slovensko

Pikantní náboj mělo čtvrtfinále mezi Českem a Slovenskem, které se odehrálo v Montrealu. V úvodních minutách dostali Češi výhodu přesilové hry po faulu Réwaye, ale Slovensko se dokázalo ubránit. Na vážnější šance se čekalo, ovšem po střele Skalického zazvonila tyč a Svoboda dokázal ukrýt kotouč v lapačce na brankové čáře. Sudí ještě situaci kontroloval na videu, ale branku nepotvrdil. V 19. minutě se už Slovensko radovalo oprávněně. Michal Kabáč vybruslil od mantinelu a po nešťastném odrazu od Pastrňáka skončil kotouč ve Svobodově brance.

Po Mašínově vyloučení hráli Češi pouze ve čtyřech, ale dokázali zahrozit. Ondřej Kaše se dostal k nájezdu na Godlu, ale po bekhendovém blafáku trefil pouze tyč. Svěřenci kouče Přerosta nadále bojovali o vyrovnání. Výtečnou šanci měl Zdráhal, kterému kotouč před branku poslal Pastrňák. Ani tohle ale k první brance nevedlo. V závěru druhé části ujel Vrána, Godla proti němu vyjel a kotouč se dostal ke Kämpfovi, jenž trestuhodně minul prázdnou branku.

Slováci hráli velmi obětavě, o čemž se přesvědčil Pastrňák, jehož tvrdou ránu zblokoval soupeř. Soupeř si průběžně také tvořil šance, průnik Skalického v oslabení zlikvidoval dobře chytající Svoboda. Pět minut před koncem utkání dokázal přidat druhou branku Peter Cehlárik, jenž zakončil dobře sehranou kombinaci Slovenska. Cehlárik poté zahrozil znovu, ale trefil jen horní tyč. Minutu před koncem zmizel Svoboda na střídačce, ale Češi si nedokázali vytvořit větší tlak a navíc po chybě v rozehrávce se prosadil Martin Réway, který rozhodl o postupu Slovenska do semifinále šampionátu.

Česko – Slovensko 0:3
Branky a nahrávky:
19. Kabáč (Koyš), 55. Cehlárik (Lantoši, Rosandič), 60. Réway.


Rusko vyřadilo USA, klíčové byly přesilové hry

Již od prvních minut Ameriku srážela častá vyloučení a Rusko mělo v úvodu možnost dvojnásobné početní výhody. Bučněvič z roku našel před brankou Vjačeslava Lešenka, který nadvakrát překonal Demka. Srovnat mohl Larkin, ale neprosadil se. Těsně po skončení další ruské přesilovky to bylo o dvě branky. Po závaru před americkou brankou se dobře zorientoval Alexander Šarov, který doklepl kotouč za ležícího Demka.

Američané se snažili o snížení. Nebezpečně zahrozil de Leo, jehož střelu Šesťorkin pouze vyrazil, ale ke kotouči se dostal ruský obránce, který odehrál do bezpečí. Amerika se dostala do kontaktu v přesilové hře. Po dlouhé kombinaci se ke střele dostal Anthony Deangelo, který prostřelil Šesťorkina, jenž toho přes clonícího útočníka mnoho neviděl. Poté zahrozil i Schmaltz, ale trefil ruského brankáře jen do ramene. Na druhé straně se mohl prosadit Barbašjov, ale mířil jen do Demka, z další akce neskóroval ani Lešenko.

Přesilové hry hrály prim i nadále. Rusko znovu získalo dvoubrankové vedení po faulu Milana, když se za pomoci teče amerického obránce trefil Sergej Tolčinskij. Amerika měla k dispozici dvojnásobnou přesilovou hru, ale zužitkovat ji nedokázala. Snížit se povedlo až Zachu Werenskimu, který nenápadně nahodil a ruský brankář nedokázal reagovat. Srovnat mohl Larkin, ale netrefil branku. V závěru to Američané zkusili v šesti, ale Rusko tlak ustálo a postupuje do semifinále.

USA – Rusko 2:3
Branky a nahrávky: 33. Deangelo (Butcher, Eichel), 49. Werenski (Matthews) – 3. Lešenko (Bučněvič, Barbašjov), 16. Šarov (Mamin, Dergačjov), 42. Tolčinskij (Pajgin, Goldobin).
 

Divoké skandinávské derby zvládli lépe Švédové

Skandinávské derby začalo velmi opatrně a šancí v první části nebylo mnoho. Zaváhání obrany mohl využít Lindblom, ale Finové svou chybu dokázali napravit. Větší příležitost měl až Kalasapudas, který v situaci dva na jednoho střílel a Söderström musel předvést dobrý zásah. Když se neprosadil ani Nylander, který se natlačil před Hussa, stav byl po první části bezbrankový.

Druhá třetina byla naprosto odlišná a padlo hned šest branek. Jako první skóroval Juuso Ikonen, který ujel obraně a trefil se nad lapačku švédského brankáře. Švédové dokázali srovnat. Gustav Forsling tvrdou ranou propáli vše, co mu stálo v cestě. Už o sedm vteřin později Švédsko vedlo. Lucas Wallmark švihem mířil nad Hussovo rameno. Švédové byli na koni a Robin Norell přidal třetí branku. I Finové dokázali rychle reagovat. Mikko Rantanen poslal na Söderströma nechytatelnou ránu, kterou zastavila až síť. Kasperi Kapanen dokázal srovnat napínavý duel, když byl důraznější než obránce. Po gólově bohaté druhé části byl stav 3:3.

Na úvod třetí třetiny dostali Švédové možnost dvojnásobné přesilové hry. Po kombinaci kolem finské branky dostal přihrávku Adrian Kempe, který si s kotoučem věděl rady a prostřelil přesunujícího se Hussa. Finové se snažili srovnat, ale Lehkonenovy pokusy v přesilové hře k tomu nevedly. Naopak vedení navýšil švédský tým. Oskar Lindblom v přečíslění přesně k tyči. V závěru Finové odvolali Hussa z branky, ale znovu se trefili Švédové, když ranou přes celé kluziště skóroval Lucas Wallmark.

Švédsko – Finsko 6:3
Branky a nahrávky:
25. Forsling (Nylander, Lindblom), 25. Wallmark (Aho, Olofsson), 29. Norell, 42. Kempe (Lindblom, Holmstrom), 54. Lindblom (Nylander), 60. Wallmark – 22. Ikonen, 30. Rantanen (Ikonen, Hintz), 36. Kapanen (Mustonen, Honka).

Kanada nastřílela Dánsku osm branek!

Domácí tým se do outsidera pustil se vší vervou již od prvních minut a za Sörensenem brzo zvonila tyč. Když McDavid objel bránu a předložil kotouč na hůl Curtise Lazara, Kanada vedla. Po vhazování a tlakem před dánskou brankou to už bylo 2:0, když kotouč dorazil Sam Reinhart.

Dánové odolávali, ale Kanada neustále přidávala na tempu. Lawson Crouse dostal prostor k zakončení stav byl rázem 3:0. Po chybě Dánů na červené čáře získal kotouč Connor McDavid a dovezl jej až do dánské branky. O chvíli později přidal další gól Curtis Lazar, který se po pasu od Hickettse dostal do úniku a zkušeně zakončil mezi betony.

Ani ve třetí části fanoušci dlouho na úvodní gól nečekali. Bekhendem se trefil nad Sörensenovo rameno Nick Paul. Za několik okamžiků zvyšoval Brayden Point již na 7:0, což už bylo na Sörensena hodně a své místo přenechal Lilliemu, který v poslední minutě inkasoval osmou branku, když Crouseho střelu dorazil Nick Ritchie.

Kanada – Dánsko 8:0
Branky a nahrávky: 11. Lazar (McDavid), 16. Reinhart (Duclair), 28. Crouse (Gauthier), 31. McDavid, 34. Lazar (Hicketts), 44. Paul (Petan), 46. Point (Lazar, McDavid), 60. Ritchie (Crouse). 

Švýcaři se přiblížili záchraně

Aktivní nástup Švýcarů dělal soupeři problém a už po čtyřech minutách se měnil stav. Kevin Fiala si počkal na dorážku před německou brankou a překonal Reicha. Švýcaři mohli přidat i další branky, ale proti Malginově střele se Reich stihl přesunout, Hischierova rána z přečíslení rozezvučela pouze tyč.

Švýcarsku vyšel úvod i ve druhé části, když se trefil Noah Rod. Další branku mohlo vzápětí znovu přidat Švýcarsko v přečíslení třech proti samotnému brankáři, ale Fuchs zakončil pouze do míst, kde byl německý brankář. Další šance už Švýcarům vyšla lépe, když se k puku dostal Luca Fazzini a propálil Reicha. Německu se povedlo alespoň snížit, když se z nenápadné akce trefil Parker Tuomie. To ale Švýcarsko nerozhodilo a přidalo i čtvrtou branku, když se trefil Luca Hischier.

Do německé branky se od třetí třetiny postavil Sharipov, který nejprve vychytal tutovku Sutera, poté už ale inkasoval, když jej prostřelil Noah Rod. Německu se povedlo snížit na 5:2. Patrick Kurz překonal Desclouxa, který toho moc neviděl. Závěr už si Švýcaři pohlídali a v úvodním duelu o udržení zvítězili přesvědčivě 5:2.

Švýcarsko – Německo 5:2
Branky a nahrávky: 4. Fiala (Rod, Malgin), 21. Rod (Fora, Malgin), 26. Fazzini (Hischier), 34. Hischier (Fora, Fazzini), 46. Rod (Malgin) – 29. Tuomie (Tiffels), 56. Kurz (Michaelis).